D-Pinitol „cukier bez cukru" Wprowadzenie Kulturystyka jest sportem symetrii i estetyki sylwetki. Gęstość i jakość umięśnienia są tak samo ważne jak masa mięśniowa. Istotne jest zatem dobieranie odpowiednich suplementów, które pozwolą osiągnąć wszystkie parametry idealnej kulturystycznej sylwetki oraz szczytową formę przed zawodami. W 1992 r. [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Jako pierwszy posłużył się tym terminem dr P.A. Crapo w 1976 roku. Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające miejsce po spożyciu danego [...]
[...] wydzielanie insuliny. Powinny stanowić główne źródło energii dla organizmu. ZASADA 2 Węglowodany które szybko się trawią wyprodukowali ludzie. Szybko trawi się rafinowany cukier. Generalnie im bardziej przetworzone, tym szybciej się trawią. Produkcja bułek, białego chleba, białego ryżu, ziemniaków puree, ciastek, wafli ryżowych, płatków [...]
Problemy z gospodarka węglowodanową dotykają coraz to młodsze pokolenia. Na zbyt wysoki cukier nie uskarżają się już tylko babcie i dziadkowie. Dlaczego tak się dzieje? I czy winny temu wszystkiemu jest wszechobecny cukier? Ten nie tylko w słodyczach, ale dodawany do jogurtów, pieczywa, płatków śniadaniowych, past kanapkowych itd.? Cóż… i tak i [...]
[...] LUB EWOLUCYJNA Ta dieta oparta jest na przekonaniu, że wiele dzisiejszych chorób jest w częsci spowodowanych przez rafinowane węglowodany (kasze, ryż itp.),przetworzony cukier, czy też konsumowany przez nas nabiał. Z drugiej strony nasi prehistoryczni przodkowie należeli do kultury zbieracko-łowieckiej, jedli mięso, jeżeli było dostępne i [...]
[...] przy zwiększonym wysiłku fizycznym. Sposób użycia: rozpuścić 1 łyżeczkę (ok. 3 g) od herbaty preparatu w 250 ml soku owocowego lub wody z glukozą lub sacharozą (cukier stołowy). Stosować między posiłkami Faza nasycenia: przez pierwsze 3 dni stosować 6 porcji dziennie, następnie przez kolejne 2 dni stosować 5 porcje dziennie. Faza [...]
[...] ruszamy, unikamy stresów i używek. Zatem produkty "nie zawierające cholesterolu" nie gwarantują, że organizm go sobie nie odłoży. Słodycz bez cukru Wiadomo od lat, że biały cukier nie odżywia, tylko tuczy i sprzyja rozwojowi cukrzycy. Niestety, niektórzy nie potrafią się przyzwyczaić do gorzkiej herbaty czy kawy. Unikając cukru, używają w zamian [...]
[...] żywności przetworzonej, jest uważany za „puste kalorie", ponieważ: a)kaloriom nie towarzyszą składniki odżywcze, ponadto zastępuje pożywienie bogate w składniki odżywcze, b)cukier rafinowany jest bogatszy w kalorie niż cukier nieprzetworzony, c)organizm ma kłopoty z trawieniem dwusachorydów. 5)Który rodzaj pożywienia jest uważany za [...]
[...] cykl.Gdy adenozyna jest blokowana przez kofeine w mozgu i ciele, cialo szybko wraca do sprawnosci. Kurcza sie naczynia krwionosne, podnosi cisnienie. Uwalniany jest cukier zapasowy, powodujac podniesienie sie poziomu glukozy we krwi. Czujemy sie pobudzeni i pelni energi.Kofeina to stymulator podnoszacy energir umyslowa i nastroj.Kofeina [...]
[...] przyczyny zawału mięśnia sercowego. Nie od dzisiaj wiadomo, iż grejpfrut przyspiesza przemianę materii, jest bogaty w witaminy i sole mineralne - w 90% to woda zawierająca cukier, kwasy organiczne i witaminę C (30-50 mg/ 100 g) oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości E i P. Ekstrakt z pestek grejpfruta chroni przed skutkami działania [...]
[...] glukozowo-alaninowym (chyba nie ma konieczności dokładnego rozpisywania tego mechanizmu) aminokwasy rozgałęzione (BCAA) są po prostu zamieniane na glukozę! W ten sposób cukier/glukoza staje się głównym źródłem energii oszczędzając mięśnie Ot, cała filozofia mega antykatoblicznego działania BCAA Oczywiście BCAA są najlepszym antykatabolikiem [...]
[...] warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, takich jak m.in. białka zwierzęce, węglowodany rafinowane (Np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów [...]
[...] Goldowi z University of Virginia udało się - przynajmniej we własnym mniemaniu - podważyć rolę insuliny w procesie uczenia się. - Ważniejszy jest tu nie tyle hormon, ile sam cukier - twierdził. By to zilustrować, przeprowadził eksperyment na własnych studentach. Podzielił ich na dwie grupy - jednym serwował zwykłą coca-colę (z glukozą), drugim [...]
[...] gromadzenia w mięśniach glikogenu zwiększa się pod wpływem treningu. Węglowodany występują w dwóch podstawowych formach: prostej i złożonej. Forma prosta węglowodanów to cukier prosty - glukoza, który prawie natychmiast po spożyciu włącza się w krwiobieg. Efektem spożycia cukru prostego (batonik, lody, miód) jest szybki przypływ energii; [...]
[...] przynoszących szybko dużą ilość energii, bez wywoływania dolegliwości trawiennych lub innych reakcji ubocznych, miód w skali 1-10 otrzymał 9 punktów, glukoza - 7,5, cukier nierafinowany - 6, a cukier rafinowany - tylko 4,5 punktu. Korzystne działanie miodu uzasadniają także badania efektywności zawodników. Po podaniu miodu efektywność [...]
[...] poziomu glukozy we krwi. Wiąże się to nie tylko z problemami z nadwagą, ale może również prowadzić do cukrzycy. Dieta oparta w dużej mierze na węglowodanach prostych (cukier, słodycze, napoje) poza źródłem energii nie zapewnia organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych. Należy też pamiętać, że wszelkie nadwyżki [...]
Witam, dzieki uprzejmosci firmy F.A Sports One mam zaszczyt testowac odzywki tej firm ; ) Cel: wieksza masa Opis odżywek: AM-Day Protein ™ AM-Day Protein™ to wysokiej jakości formuła proteinowa zaprojektowana w celu błyskawicznego dostarczenia aminokwasów i składników pokarmowych do krwi, dzięki czemu mogą one zostać natychmiast wykorzystane. Ta [...]
"Czytelnicy często proszą mnie, abym wyjaśnił, dlaczego nie polecam spożywania owoców i soków owocowych. Odpowiedzią jest prosty cukier zawarty w owocach zwany fruktozą. Fruktoza stała się popularna kilka lat temu ze względu na stabilizujące działanie, jakie wywiera na poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do innych cukrów prostych, fruktoza nie [...]
[...] węglowodany zdają się podnosić krytycznie poziomy insuliny i przez to wpływać na nasilenie zmian. Wygląda to w znacznym uproszczeniu tak: Przetworzone węglowodany / cukier = więcej insuliny = więcej hormonów = więcej sebum (łój) = więcej bakterii = więcej trądziku. Zatem bardzo ważna jest jednorazowa ilość i rodzaj pochłoniętych [...]